Mutlaka Izgarada Denemeniz Gereken 5+1 Yiyecek

Mutlaka Izgarada Denemeniz Gereken 6 Yiyecek

Yaz planlarınızın dayanak noktası ızgara et olabilir ancak denemeniz gereken deniz ürünleri, peynir hatta meyve gibi bu 6 lezzet, biraz mangal ile etten bile daha leziz olabilir.

Kış uykusundan daha yeni yeni uyanmaya başladığınız ve fırınınızın tüm eve koku yaymaya başladığı zamanlar, yılın tam da bu zamanları. Ateşte pişmiş biftek mi yoksa sıkıcı köfteler mi? Hangisinin ağzınızı sulandırdığını çok iyi biliyoruz. Biraz ateşle oynayıp, yemeğinizi dışarıda yapmak varken neden oyalanıp duruyorsunuz ki?

Birçok kas aktivitenizi destekleyecek olan biftek, balık ve tavuk ile ızgara yapmak, diyetinize yükleme yapmanın mükemmel bir yolu olabilir. Ancak et, mangalın ana dayanak noktası gibi görünse de, biraz kömürle tatlandırabileceğiniz geleneksel olmayan birçok yiyecek vardır. Bu yenilebilir şeyler, 6-packlerinizle daha hoş görünmenize yardımcı olacak birer besin deposudur.

İşte hamburgerlerin gölgesinden sıyrılmış ve muhtemelen daha önce ızgarada tercih etmediğiniz ancak etmeniz gereken 6 yiyecek! Şimdi komşularınızın karhamı olmak için dışarıda pişirmeye başlayın ve yaza adapte olun!

Izgara Yapılacak Yiyecekler

1-) AVOKADO
İçi biraz erimiş, dışı ise çıtır çıtır olan ateşle buluşmuş avokado, kesinlikle adından söz ettirmeye değer. Ayrıca, yaz için ızgara sırasına koyacağınız bu besin tam bir kalp dostu!

Amerikan Kalp Derneği’nin bu yıl yayınlanan bir yazısında, yüksek yağlı diyette olan ancak günlük avokado tüketen aşırı kilolu kişilerde, daha düşük yağlı, aynı kalorili ancak avokado tüketmeyen kişilere göre, kötü kolesterol olarak adlandırılan LDL’in düştüğü görülmüştür. Bilim insanları, doymamış yağ, lif ve bitli sterolleri gibi bileşiklerin kombinasyonunun bu meyveler gibi kolesterolü bozma eğiliminde olduklarını zannetmektedirler.

Izgara yapın: avokadoyu kesin ve tuz ve karabiber ve biraz da yağ ile harmanlayın. Izgaraya yerleştirin ve altın kahverengi rengini alana dek 3-5 dakika pişirin. En iyi Guacamole’yi yapmak içinse, ızgara yaptığını avokadonun içini oyun ve limon suyu, kesilmiş mango, kırmızı soğan, sarımsak ezmesi, kişniş, tuz ve karabiber ile karıştırın. İster cips ile isterseniz sandviçlerinizin içine sürerek servis edin.

2-) HELLİM PEYNİRİ
Peynir? Hem de Izgarada? Yanlış duymadınız. Kıbrıs’ın bu ünlü peyniri, ızgarada erimez ve böylece mangallarınız için mükemmel bir alternatif oluşturur. Dışı çıtır çıtır, içi ise kadifemsi yumuşaklıkta olur diyetinize yüksek kaliteli süt ürünü eklemenin ötesinde, hellim kemikleriniz için tam bir kalsiyum deposudur. Tek dezavantajı ise yüksek oranda sodyum içermesi.

Izgara Yapın: hellim peynirini yağlayın ve her iki yanında ızgara izi çıkana dek ızgarada 1–2 dakika pişirin. Limon suyu ve domates ile harmanlanmış ıspanaklarınızın üzerine koyarak servis edin. Ya da isterseniz, yeşil biber, patlıcan ve kırmızı soğan ile birlikte şişe dizin ve ızgara yapın.

3-) KARALAHANA
Karalahana, A,C ve K vitamini açısından oldukça zengindir. Aynı zamanda ızgara yapılacak yiyecekler arasında çok az bilinir. 2014 yılında yapılan bir araştırmada, K vitamini alımının artırılması ile kalp hastalıklarının ve kanser riskinin azaldığı görülmüştür.

Eğer karalahanayı pek sevmiyorsanız, ızgara yapmayı deneyin. Hem çıtır çıtır tadının farkına varır hem de hazırlama zamanından tasarruf edersiniz.

Izgara yapın: yaprakları yıkayın ve yağ, tuz ve karabiber ile harmanlayın. Yaprakları ızgaraya yayın ve çıtır çıtır olana dek 2 dakika pişirin. Ardından diğer taraflarını da pişirin ve limon suyu ve parmesan peyniri ile servis edin.

4-) MİDYE
Hem dayanıklı hem de ucuz olan midye bu yaz ızgara yapılacak yiyecekler arasında vazgeçilmez olabilir. Birkaç ipucu ile ızgarada mükemmel bir tat elde edebilirsiniz. İçinde bulunan omega–3 yağı ve bolca protein sayesinde yaz için kas yapmaya hazır olun! Yapılan son araştırmalarda, omega–3 yağları alımının egzersiz performansını artırdığı, kan akışını düzenlediği ve kaslara oksijen gidişini artırdığı görülmüştür.

Izgara Yapın: midyeleri direkt olarak ızgaraya atın ve midyeler açılana dek 3-5 dakika kadar pişirin. Açılmayan midyeleri kullanmayın. Midyeleri bir kaba yerlşetirin ve biraz maydanoz ile servis edin.

5-) ŞEFTALİ
Izgara yapılacak yiyecekler arasında tercih edebileceğiniz şeftalilerde, ananas, karpuz ve mango gibi meyveler gibi şeker ortaya çıkar ve karamelize olur. Güneşte büyümüş şeftaliler ise en az C vitamini kadar yağ karşıtı dokular içerir.

Yunanistan’da yapılan bir araştırmaya göre, az miktarda C vitamini alımının, egzersiz performansını düşürdüğü görülmüştür. Çünkü C vitamini egzersiz sırasında ortaya çıkan oksidatif baskıya karşı antioksidan görevi görür.

Izgara Yapın: şeftalileri ikiye bölün ve yağlayın. Ardından ızgaraya yerleştirin. Izgara izleri çıkana kadar ve şeftaliler yumuşayana dek pişirin. Yoğurt, dövülmş fındık ve nane ile servis edin.

6-) TATLI PATATES
Dışarıda sıcaklık arttığında, patateslerinize kızarmış bir tat vermek için fırını çalıştırmanıza gerek yok. Sandviçlerinize daha sağlıklı bir versiyonunu hazırlamak için, tatlı patateslerinizi ızgara yapmayı deneyin ve yaz boyunca vücudunuzun karmaşık karbonhidrat alımını karşılayın. Ayrıca tatlı patates beta-karotin açısından oldukça zengindir.

Harvard’lı bilim insanları, yüksek karotin konsantrasyonunun hem kadın hem de erkekte iyimserlik seviyesini artırdığını görmüştür. Bu yüzden ızgara edilmiş bir tabak tatlı patates, yazın tüm güneşli kısmını görmenizi sağlar.

Tatlı patateslerinizin aşırı kızarmaması için, pişirmeden önce suda biraz kaynatın.

Izgara Yapın: patatesleri elma dilimi şeklinde kesin. Bir suya atın ve kaynayana dek pişirin. Bir bıçak ya da çatal yardımıyla piştiğini kontrol edin ve 5 dakika sonra kapatın. Suyunu süzün ve yağ ve istediğiniz baharatlar ile harmanlayın. Biraz paprika, tuz, karabiber ve sarımsak tozunu deneyebilirsiniz. Dilimlerinizi ızgaraya yerleştirin ve orta derece ısıda, ızgara izi çıkana dek pişirin. Bu yaklaşık 15 dakikanızı alabilir. Diğer taraflarını da ızgara edin ve servis edin.
Mutlaka Izgarada Denemeniz Gereken 5+1 Yiyecek Mutlaka Izgarada Denemeniz Gereken 5+1 Yiyecek Reviewed by Unknown on 07:18:00 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

loading...
Blogger tarafından desteklenmektedir.