Genç Kızlar ve Kadınlık

Genç Kızlar ve Kadınlık
Günümüzde olduğu gibi, tarihte de erkek egemen bir toplum yapısı söz konusuydu. White, genç kız kavramını tarihsel süreç içinde incelemiş ve şu sonuçları elde etmiştir: Tarih boyunca, özellikle ortaçağlarda, genç olmak, büyümek, yetişkinler dünyasına adım atmak gibi konular erkeklerin hakkı olarak görülmekte, kız çocuklarının da benzer süreçlerden geçtiği göz ardı edilmekteydi. Sadece ‘Erkek adam olmak’ sözüne bakarak bile, olgunlaşmanın erkeklere mahsus bir kavram olarak kabul edildiği anlaşılabilmektedir. O çağlarda kızlar, sadece bedenden ibaret olarak görülür ve sadece üreme işlevini yerine getirdikleri için önemli bulunurlardı.

Bir kız çocuğu yetişkinliğe dair birtakım bedensel, fiziksel özellikler ve üreme fonksiyonları gösterdiği anda yetişkin olarak kabul edilirdi. Erkeklerin toplumsal statü kazanmak için değerlendirdikleri gençlik dönemi -kızlar kadın olduklarında bile toplumsal olarak bir kazanç sağlayamayacaklarından- kızlar için önemli bir süreç değildi. !şte bu yüzden kızların uzun bir gençlik döneminden geçmeleri adeta gereksiz bir zaman kaybı olarak görülmekteydi.

Günümüzde, ortaçağda yaşanan bu farklılıklar eskisi kadar belirgin değildir. Gençlik, erkeklerin deneyimlediği kadar kızların de deneyimlediği bir süreç olarak toplum tarafından kabul edilmektedir. Ancak yine de, Waugh’a göre, gençlik çağını kızlar ve erkekler farklı şekillerde yaşarlar çünkü kızların ve erkeklerin sosyalleşme süreçleri birbirinden farklıdır. Örneğin, kadın kimlik arama sürecini toplum içinde yaşamak zorundadır çünkü bağımsız olmak tarih boyunca kadına uygun düşmeyen bir kavram olarak görülmüştür. Toplumsal olarak kadın ve erkekten beklentiler çok farklıdır. Kadınının varoluşu ve bir kimlik kazanması sosyalliği ve diğer kişilerle olan bağlantıları ile ilgiliyken, erkeğin var oluşu tek başına ayakta kalabilesi bağımsızlığı ile ilgili bir durum olarak kabul edilmektedir.

Rishoi’ye göre, erkek için olgunlaşmak ve yetişkin olmak ayrı ve bağımsız bir birey olmak anlamına geliyorken, kızlar için olgunlaşmak kadınlar dünyasına adım atmak anlamına gelmektedir. Erkek için yine bir bağımsızlık durumu söz konusuyken, kadınlar var oluşlarını yine bir gruba dahil olmak kavramı üzerinden tanımlarlar.

Yukarıda da detaylı bir şekilde değinildiği gibi, gençlik kavramı kız çocukları için neredeyse yok olmuş durumdadır. Kızlar ergenliğe girdikleri andan itibaren kısa yoldan ve hızlı bir şekilde kadınmış gibi muamele görmeye başlamaktadırlar. Halihazırdaki ataerkil toplumsal cinsiyet sisteminde, bu durum hem toplum hem de medya tarafından desteklenmekte ve yeniden üretilmektedir. Bu çalışma kapsamında incelenecek olan Heygirl dergisi de, kullandığı söylemle bu durumu yeniden üreten en önemli kitle iletişim araçlarından biridir
Genç Kızlar ve Kadınlık Genç Kızlar ve Kadınlık Reviewed by Unknown on 03:34:00 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

loading...
Blogger tarafından desteklenmektedir.